- ciasto francuskie (jeśli nie macie w domu, można kupić przy najbliższej wizycie sklepie spożywczym) - 1 duże jabłko - 1 łyżka cukru i odrobina cynamonu
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, tak przygotowane jabłko mieszamy z cukrem i cynamonem.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 kawałków. Na połówkę kawałka ciasta nakładamy łyżkę jabłek, drugą połowę nacinamy w czterech miejscach. Ciasto smarujemy białkiem na około, aby po złożeniu się skleiło. Z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem. Wkładamy na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i gotowe .
Życzę smacznego!
Czynności jakie mogą
dzieci wykonywać przy przygotowaniu tego ciastka są zależne od ich wieku i tak
maluchy mogą tylko wsypywać cukier i
cynamon do jabłek oraz je wymieszać, starszaki mogą dodatkowo ponacinać ciasto
a może i poskładać. Zostawiam wam inicjatywę w ocenie co Wasze dziecko potrafi.
Nawet jeżeli coś wyjdzie krzywo, to i tak będzie to jego dzieło, z którego
będzie dumne.